Maten

Kokerskan Ewa Johansson ansvarar för matinköp och vår goda mat. All mat och bröd tillreds på förskolan. Maten som serveras hos oss är delvis ekologisk och vi jobbar ständigt med att utveckla matsedeln för att servera bästa maten med tanke på såväl hälsa som hållbar utveckling.

Vår matpolicy för Härnevi Föräldrakooperativ.

Det blir allt lättare att få i sig mat som varken är nyttig eller energirik och helfabrikat syns i stora mängder i dagens matvarubutiker. Det är en trend som Härnevi förskola inte vill följa och väljer en mer näringsrik mat till de barn som går där. Det finns regelverk som styr och andra instanser som ger råd till förskolor och där betonas vikten av bra mat. Livsmedelsverket skriver så här om maten i förskolan:

Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra och orka vara aktiv. Det är ett samhällsansvar att servera näringsriktig mat i offentlig sektor. … En förutsättning för goda och näringsriktiga måltider är bra råvaror och professionella kockar med kunskap, engagemang och förmåga att laga bra mat som matgästerna tycker om.

Det finns inga stora skillnader mellan näringsriktig mat för barn och vuxna, men matens näringsinnehåll är särskilt viktigt för unga som växer och utvecklas.

•  Maten på Härnevi förskola ska vara ekologisk, svensk och gärna närodlad i den mån det går.
  •  Maten lagas från grunden och är inte hel- eller halvfabrikat. E-ämnen är svårt att komma ifrån helt. Det finns bra och det finns mindre bra. På förskolan används de som är mindre bra så lite som möjligt.
  • All mat lagas på förskolan av förskolans kock/kockerska.
  • Det som serveras i dryckesväg är vatten eller mjölk. Sötade och sockrade drycker som till exempel saft serveras endast vid speciella tillfällen och då serveras ekologisk eller egengjord saft med låg sockerhalt. Sötningsmedel används inte i mat eller dryck på Härnevi förskola.
  • Grönsaker och frukt bidrar till en varierad kost och för att få i sig det dagliga rekommenderade intaget bör barnen äta lika mycket frukt som grönsaker under en dag. På Härnevi förskola äter barnen frukt varje förmiddag och äter frukter efter säsong. I grytor och soppar används ofta grönsaker även här beroende på säsong och vad som går att få tag i.
  • Lunchen som serveras varierar mellan fisk, soppa, kyckling, vegetariskt och kött och serveras alltid med någon form av grönsaker. Fisk serveras minst en gång i veckan, likaså soppa.
  • Grönsaker som serveras till lunchen bör innehålla:

Grova grönsaker: till exempel rotfrukter, vitkål och broccoli,

Baljväxter: T.ex. Linser, bönor m.m.

Färska grönsaker: T.ex. Gurka, Tomat, grönsallad m.m

Det kan serveras både råa och kokta grönsaker beroende på säsong.

• Till frukost serveras antingen gröt eller osockrad yoghurt tillsammans med en smörgås, ägg och mjölk eller vatten.
  • Till mellanmål får barnen ofta hembakt bröd, yoghurt eller mjölk/vatten och frukt eller morotsstavar. De barn som hämtas sent får även i sig lite frukt lite senare på eftermiddagen för att orka med kvällen.

Vårt mål:

Förskolan vill ha pigga och glada barn som orkar med att leka hela dagarna och en ingrediens i det receptet är vällagad näringsrik mat.

Ansvar:

Matgruppen ansvarar för att hålla sig ajour om nya riktlinjer och metoder för att utveckla verksamheten. Matgruppen ansvarar även för att protokollföra uppföljningsmötena tillsammans med kocken/kokerskan.

Kocken/kokerskan ansvarar för att följa matpolicyn i sitt dagliga arbete. Vidare ansvarar han/hon för att i samverkan med matgruppen kontinuerligt utveckla verksamheten. Kocken medverkar och deltar aktivt i uppföljningsmötena med matansvariga.

Denna matpolicy är uppdaterad: 4/11-2015